Reflexer

På sidan Rikshandboken Barnhälsovård beskrivs flera primitiva spädbarnsreflexer, både i ord och filmsnuttar. Här skriver man bland annat att (Evas tolkning) reflexerna försvinner under de första åren, och endast barn med hjärnskador har reflexerna kvar. Vi som jobbar med primitiva spädbarnsreflexer till vardags, ser att reflexrester finns kvar hos väldigt många barn, ungdomar och vuxna.

Att primitiva reflexer finns kvar helt eller delvis betyder inte, så som vi ser på detta, att man har en hjärnskada. Vi ser det som ett hinder, som går att, i många fall, övervinna. Det finns många olika orsaker till att reflexerna finns kvar, och på den här sidan tar vi upp några orsaker längst ner.

Det finns många primitiva spädbarnsreflexer. Nedan tar vi upp de reflexer som vi jobbar med i konsultationer och på kurserna i Rytmisk rörelseträning och reflexintegrering.  Vi ger en kort generell beskrivning av dessa primitiva spädbarnsreflexer, samt symptom som kan finnas om reflexen kvarstår
efter 3 års åldern.

Om du vill läsa mer om primitiva spädbarnsreflexer finns det flera böcker i ämnet, bland annat Harald Blombergs bok,
Rörelser som Helar.

Om du vill boka en konsultation och ta reda på om du har reflexer kvar, och vad du kan göra åt detta, hitta en Rytmisk rörelseinstruktör nära dig.

 

Fruktan och paralysreflexen

Mororeflexen

Asymetrisk toniska nackreflexen (ATNR)

Toniska labyrintreflexen (TLR)

Landaureflexen

Spinogalantreflexen

Sökreflexen

Sugreflexen

Amfibiereflexen

Spinoperezereflexen

Symmetrisk toniska nackreflexen (STNR)

Gripreflexen

Handdragningsreflexen

Babkins reflex

Babinskireflexen

Plantarreflexen

Korsade benböjningsreflexen

Flykt- och försvarsreflexen