Bröd

 

När man bakar glutenfritt bör man tänka på att det är en helt annan teknik än när man bakar med vetemjöl. I vete finns proteinet gluten som skapar ett slags klister i degen, vilket gör att denna håller ihop. Utan gluten, inget klister och degen kan bli ganska kompakt och brödet blir torrt.

Knepet  med att baka glutenfritt är att använda fiberhusk, pofiber, psylliumfröskal eller annan fiberkälla. Tillvägagångssättet är oftast så att man blandar alla torra ingredienser för sig, och de blöta ingredienserna för sig – och sedan blandar man ihop dem. Oftast är detta väldigt enkelt, bara man ger sig tid att låta brödet jäsa. Läs mer om hur du praktiskt går tillväga här >>>

Ett enkelt sätt att få färskt bröd på morgonen är att röra ihop ingredienserna på kvällen, med kall degvätska, och låta stå över natten. På morgonen bakar man ut och gräddar.

Varje recept du hittar här är gjort utifrån vad den som hittat på receptet tål. Det är individuellt vilka mjölsorter vi tål. Ett bra och enkelt sätt att ta reda på vad just du tål, är att testa med bioresonans.

Som grundregel kan du tänka att du tar de mjölsorter du själv tål, i samma mängd som receptet anger. Det är också bra att blanda fler mjölsorter, jämfört med att bara använda en sort. Dels ökar det näringsvärdet, dels får man en bättre sammanhållning på brödet om man blandar olika mjölsorter som har olika kornstorlekar.
Rismjöl är till exempel ganska grovkornigt, och behöver kompletteras med ett mjöl som är mer pulvriserat, till exempel kokosnötmjöl. Ju mer finmalet mjöl, desto mer degvätska går det åt. Tar man bara finmalda mjölsorter, kan man öka degvätskan något.

På senare tid har jag testat att utesluta jästen i allt bröd jag bakar, och det går alldeles utmärkt. Degen behöver vila minst en halv timme, men man slipper den långa jäsningstiden och jästen!! Det betyder att man även kan utesluta allt socker och sockerliknade produkter som kan finnas med i recepten.

 Mjukt bröd:

Baguetter

Edvards Fröfrallor

Evas baguetter med lågt GI

Grovt russinbröd

Mörkt russinbröd

Mörkt russinbröd variant 2

Valnötsbröd

Ninas fröfrallor, utan jäst

 

Pålägg på bröd:

Ghee

Olika röror

Evas starka hommos